• Naj se je, pije, uživa in počiva...
  • Srce in razum...
  • Vsaj za en dan...
  • Z dvignjeno glavo (skozi plamene)...
  • Ženske morajo imet' ta zadnjo...
  • Največje ljubezni...
  • Za Blaža...
  • Kje je Leon Lebar...
Andrej Šifrer

1990 - prvič v Združene države Amerike. Jure Franko je takrat že "star" Američan in Japonec, zato Andreja povabi na potovanje, kjer mesec dni počenjata norije po Ameriki, Japonski in Havajih. Odslej te države niso več take kot so bile prej. Ko se razideta, Šifrer odpotuje v Nashville, srce country glasbe, kjer posname posnetke za HITI POČASI. Steve Popovich in Joey Miskulin mu izbereta prvovrstno ekipo glasbenikov, mesto se mu priljubi in mesto vzljubi Andreja. Nazaj pride v upanju, da mu bo kdo hotel izdati ploščo in kaseto, saj na njej naj ne bilo hitov. ZKP RTV Ljubljana je spet hiša, ki si upa in HITI POČASI je do danes najbolje prodajana plošca zadnjega desetletja drugega tisočletja z 90 000 prodanimi izvodi in je trikrat platinasta. Nihče se v tem obdobju še ni priblizal tej številki. Ponovno nastopi, turneje, TV, radio. Vse se začne znova.

1991 - Začetek zalivske vojne počaka v Nashvillu, kjer posname angleške verzije nekaj svojih pesmi, ki kasneje izidejo pod naslovom UNDERGROUND COWBOY. Vojna v Sloveniji za nekaj časa omrtvi glasbeno sceno.

1992 - Ni snemanj, so le potovanja in nastopi. Andrej odkrije še nekaj vasi, kjer še ni igral in jih vriše na svoj zemljevid.

1993 - Potovanje v Združene države in kasneje na turnejo k argentinskim Slovencem, kjer pred navdušeno množico z grozo spozna, da oni znajo več njegovih pesmi, kot on sam. Obisk na nastopih preseže vsa pričakovanja s prijateljem Zdravcem po Buones Airesu, Mendozi in Barillocheju obišceta turistično še Iguasu, od tam pa Brazilijo in Paraguaj. Ob odhodu ju na letališče spremi množica ljudi in ob slovesu so lica orosena. Andrej v Slovenskih novicah natančno popiše to potovanje in čudovite ljudi, ki jih je spoznal v Argentini. Kasneje jim posveti pesem Brazgotine srca.

 

1994 - Odpotuje na Kitajsko in pride nazaj zaljubljen v Tibet. Pozno poleti dobi signal od irskega producenta in kitarista Desa Moora, da lahko uredi snemanje v oktobru tega leta. Andrej ima nekaj pesmi, Sedem pijanih noci, irsko ljudsko pesem, ki jo je poslovenil Dušan Velkaverh, pa hoče posneti z originalnimi glasbeniki - z Dubliners. To mu uspe in konec leta plošca SEDEM IRSKIH NOCI izide in konca svojo pot v zlati nakladi.

1995 - V marcu in aprilu je na turneji z irsko skupino Stockton's Wing in od predvidenih devetih nastopov jih zaradi povpraševanja nastane štirinajst v desetih dneh. Irske noči nad Slovenijo je uradni naziv koncertiranja, enega od koncertov pa posname tudi nacionalna televizija in predvaja kot prvi koncert, posnet v živo v sobotnem "prime timeu". Tako uspešne turneje slovenskega glasbenika v Sloveniji še ni bilo.

Ker Andreja poznamo mislimo, da bo sledil nekajletni premor. Napaka. Fant odide v Ameriko na oddih, se zaplete v taka znanstva, da prične pisati pesmi, poišče studio in jih posname. Sam sebi ne more verjeti, da je v devetih mesecih napisal in posnel material za dve plošci.

20. septembra izide na vseh prodajnih mestih hkrati kaseta in plošca z naslovom ŽIVLJENJE JE DRAG ŠPORT. Na snemanju mu "za hec" v naslovni pesmi in Moji čebeli v refrenu pomaga duo 2 Jurja. To sta Jure Franko in Jure Košir, ki se v pravem trenutku znajdeta na pravem mestu. Producent je Steve Wood, ki zbere ekipo prekaljenih kalifornijskih studijskih mačkov in Andreju se uresničijo sanje, da posname najbolj kitarsko ploščo doslej. Na njej izstopa igranje genialnega kitarista Mikea Hamiltona. V dveh mesecih je kaseta prodana v deset tisoč izvodih in CD v 2500 odtisih in kasneje konča v zlati nakladi. Lahko da je življenje drag šport, vendar je za nekatere hudičevo zanimiv.

1996 maj - Z Juretom Frankom zmedeta Japonce in jim na svojo roko in s pomočjo poševnogledih prijateljev pripravita, Slovenski teden v smučarskem središču Arai. Z ekipo slovenskih glasbenikov, plesalcev, smučarskih demonstratorjev in kuharjev Japoncem pokažejo, kaj je žur in verjamejo, da jih ne bodo več povabili, saj so gostitelji na koncu tedna bolj izmučeni od gostov.

Po koncu predstav Andrej odfrči v Avstralijo, tam nastopi pred Slovenci v Sydneju in po treh dneh že leti naprej v Kalifornijo, kjer obišče prijatelje in se prek Londona ob koncu junija vrne domov.

15. junija se rodi Kora Šifrer in Andrej za nekaj mesecev izgubi glas. Rojstvo deklice je verjetno le izgovor za celonočna popivanja in prepevanja, vendar je dober izgovor.

1997 - Japonci ponovijo napako propadlih civilizacij in se nič ne naučijo iz preteklosti. Še enkrat povabijo Juretovo in Andrejevo ekipo v svoje loge in jih poimenujejo Party Animals. V trgovini "7 11" - noč in dan odprt obrat, kjer prodajajo alkoholne napitke - se občutno dvigne prodaja.

4. april. V 88. letu starosti umre Andrejeva najboljša prijateljica Pavla Šifrer, zato se predčasno vrne iz Japonske in v tem letu ne odide na nobeno daljše potovanje več.

November 97 - Predstavi svojo novo skupino ŠLAFROCK v sestavi Vesna Čobal (violina) Tamara Tasev (viola), Goga Keller (čelo) in Matjaž Glavač (harmonika). Zvok je za naše razmere edinstven, za kvartet in Andreja s kitaro pa je priredbe prispeval Patrik Greblo, ki je brez da bi Šifrer to vedel eden od stebrov nove postavitve Slovenske popevke. Slavko Hren, ki je pri TV Slovenija glavni nosilec ideje napiše Andreju prijazno pismo in s Patrikovo podporo uspe Andreja pridobiti za tisto, proti čemer se je včasih “bojeval”, za nastop v tekmovalnem delu Slovenske popevke.

Prvič izideta na CD plošči MOJ ŽULJ in IDEJE IZPOD ODEJE in sta podprti z nekaj nastopi mlade skupine ŠLAFROCK.

December 97 – V predstavitvi petih novih pesmi Andrej zmaga s komadom ZA PRIJATELJE in se uvrsti v finale 20. junija 98 na Ljubljanskem gradu.

1998 – Na zgoščenkah izideta še OD ŠANKA DO ŠANKA in NOVE PRAVLJICE in z njima se oddolži sedemdesetim in osemdesetim letom, saj so sedaj vse plošče iz tega obdobja dobljive na Cdjih.

Aprila odleti v Združene države kjer 2. maja začne s snemanji plošče ČAKAM. Producent in klaviaturist je spet Steve Wood skoraj vse kitare pa je odigral neponovljivi Mike Hamilton.

Nedokončane posnetke Andrej odnese domov, jih v kranjskem studiu Bar s pomočjo Primoža Grašiča dosname z domačimi zbori, godali, harmoniko in pošlje v Ameriko.

20.junij – Na finalni prireditvi Slovenske popevke na Ljubljanskem gradu Andrej Šifrer s pesmijo ZA PRIJATELJE postane veliki zmagovalec, dobi nagrado publike in strokovne žirije. Pesem postane prava popevka saj jo poje staro in mlado ob izkazovanju prijateljskih čustev.

15. september – izide CD plošča/ kaseta ČAKAM in postane najbolj prodana plošča leta. Do sedaj je prodanih več kot dvajset tisoč izvodov. Pesem ZA PRIJATELJE se pojavi v dveh izvedbah, naslovna pesem ČAKAM pa zavzame vrh Stopove lestvice, kjer ostane pet tednov.

15. oktober – VTV je organizator turneje s skupino Šlafrock na kateri je večina koncertov razprodanih. V tridesetih dneh je “padlo” 22 nastopov in Andrej je spet na vrhu, po 22tih letih prisotnosti v slovenski glasbi. Turneja se zaključi 15. novembra ostanek leta pa nastopa sam razen nekaj redkih predstav s skupino.

1999 – vrstijo se nastopi in snemanje v Slovenj gradcu, kjer počasi a zanesljivo nastajajo posnetki s Šlafrockom za ploščo, ki bo na red za jesensko izdajo. V aprilu posname v Londonu pesem PRIHAJA LEV, pri kateri mu pomagajo gromki glasovi slovenskih smučarskih vaditeljev, ki se vračajo iz svetovnega prvenstva v Kanadi.

30. september – izid plošče ŠIFRER & ŠLAFROCK, koncerti, TV nastopi, interviuji in prednovoletna norija.