• Naj se je, pije, uživa in počiva...
  • Srce in razum...
  • Vsaj za en dan...
  • Z dvignjeno glavo (skozi plamene)...
  • Ženske morajo imet' ta zadnjo...
  • Največje ljubezni...
  • Za Blaža...
  • Kje je Leon Lebar...
Andrej Šifrer

2000 – marec – Snema v Londonu pri večnemu prijatelju Daveu Cookeu, kjer posnameta za potrebe radia Prešernovo »Neiztrohnjeno srce«, ki se kasneje udejani v radijskih nadaljevankah in dveh nastopih v Ljubljani in Trstu. Naslov radijske in koncertne produkcije je »Neiztrohnjeno srce« – Prešeren Prešernovem letu na prešeren način –Pevci slovenskega popa v Prešernov spomin.

Vzljubi New Orleans in uživa na festivalu, kjer z Nancyjino pomočjo spozna svojega kitarskega vzornika Davida Lindleya, čudodelnika brenkal, ki je glasbeno oblikoval prve albume Jacksona Brownea.

maj – Preko Los Angelesa in San Francisca v mestece Santa Rosa, kjer ga pričaka na letališču veteran bluesa Charlie Musselwhite, ki je nekakšen pokrovitelj Andrejevih snemanj v studiu ROUTE 44 WEST, ki jih vodi Stuart Blank. Prekaljeni studijski mački se zabavajo ob in po snemanju brez alkohola, saj iz njihovih obrazov sijejo hektolitri:«Mi smo z alkoholom in drogami zaključili, tisti pa, ki niso, jih ni več.«
Sedem novih posnetkov od katerih je Andreju najljubši Heksenšus blues, ki ga posname s prvim blues orgličarjem na svetu Charlijem Musselwhitom.

junij – na Kora party (četrti rojstni dan male princeske) pride ameriška skupine Lake Avenue, pri katerih si prvič seže v roko z Davidom Clarkom(kitara) in Danom Blessingerjem.

julij – blues se mu je kar prilepil in organizira nastop teksaškega soul/blues kitarista in pevca z imenom Eugene »Hideaway« Bridges.

september – poveže se z založbo Dallas in objavi naslednje sporočilo: »Založba Šifco in Dallas Records vas vabita na kozarček in klepet ob izidu nove zvočne slikanice Andreja Šifrerja MUZA MOJ'GA BLUZA(total running time 41 min 41 sec) v četrtek, četrtega dne v tednu 14. septembra ob 14. uri in 14 min v vinoteki na Gospodarskem razstavišču.
Pesem s plošče, ki vzbudi največ pozornosti, je »Ženske, ki pijejo pivo«, saj vzbudi polemike v časopisih in jo nekatere radijske postaje ne vrtijo. Déjà vu, kako znane so Andreju te svete preproščine!
Omisli si skupino, ki ima na vsakem koncertu drugačno ime.

november – z Eugenom »Hideaway« Bridgesom imata promocijsko turnejo po Slovenskih klubih, v Vitinem Caffe Teatru pa 16. novembra posnamejo nekaj pesmi v živo.
Na voljo je video »7 dni za rock & roll«, ki ga posname z mnogo statisti (največ jih je prišlo iz Žabnice) v državni skupščini, kar kasneje sproži poslansko vprašanje.

2001 - april – Na radijske postaje in v tiskane medije pošlje predstavitveno zgoščenko s pesmijo »Ne teptaj mi srca« in dva utrinka, posneta na turneji z Eugenom – »Heksenšus Blues« in »Angel iz Bohinja«.
16. junij – Srečanje Bush + Putin na Brdu. Predvidoma zadnji Kora party z Eugenom in bendom, s katerimi so na turneji po Sloveniji. Newyorški žongler Joey Joey je gost brez opreme, ker je zaradi varnosti letel v Zagreb. Opolnoči izvede svoj show in navduši.Nastopi se redčijo, Andrej izginja iz medijev in redka notica kaže na to, da je še tu.

2002 – Januarja mine 25 let od izida plošče »Zoboblues« in v ožjem krogu prijateljev se ta dogodek obeleži na istem kraju kot pred četrt stoletja. 6. februarja je bilo »pri Mikiju« v klubu PEN precej tistih obrazov, kot pred petindvajsetimi leti.

februar – zoreti začne ideja o pripravi koncertov ob dveh jubilejih:
25 let od izida prve plošče in 50 let od lastnega izida. Dva člana skupine Dubliners sta potrdila prihod in Cankarjev dom je rezerviran.
Osrednji nastop bo v petek, 17. maja v Ljubljani, 18. maja v Mariboru in 19. maja v Kranju.

marec – vse je v znamenju priprav na koncerte in zbira se ekipa. Nekaj jih je blizu pa kasneje odpadejo, drugi prihajajo. Andrej želi pripraviti nastop z vzorniki in prijatelji. Pospešeno pripravlja nove pesmi in nova potovanja.

22 marec – Odpotuje v Dublin, kjer je gost Dublinersev v prestižni oddaji LATE LATE SHOW, kjer s svojimi prijatelji odpoje v slovenščini »Sedem pijanih noči«. Dubsi so zvezde večera in proslavljajo 40 let obstoja skupine.Dva dni kasneje je po osmih letih spet v Westland Studios, kjer s starim dobrim Desom Moorom, Johnom Sheahanom in Eamonom Campbellom snemajo štiri nove pesmi. Des Moore ga prepriča, da posnamejo pesem, za katero je mislil, da ne bo nikoli zagledala luč sveta: That's Amore, ki v prevodu postane Dec ne more. Ostale tri so Jarčeva hruška, To mi delej in Pesem za Tadejo.

28. marec – Let v London, kjer ga čaka Dave Cooke in naslednji dan položita temelje najbolj funky komadu, ki ga je Andrej kdajkoli posnel »Škripa«!

31.marec – Naprej v Los Angeles, njegov gostitelj pa je David Clark in njegova sestra Bethany, ki čez noč postane Betka. Od takrat jo tudi prijatelji kličejo po slovensko. Dan Blesinger vodi studijske in producentske peripetije in nikomur se niti ne sanja, kakšni glsbeniki bodo v naslednjih treh tednih tlačili parket v MARTINSOUND STUDIOS.

4.april – je pet let od smrti Andrejeve mame Pavle in začetek nove strani v njegovi snemalni knjigi. Dream Team, ki polaga temelje posnetkom je sledeč: Michael Jerome (bobni), Glen C.Holmen (bas), Grant Geisman (akustična kitara), Caleb Quaye (električna kitara) in Rique Pantoja (klavir). Dan in David producirata.

V naslednjih dneh postavo pojačajo prvokategorniki Richard Thompson (ex-Fairport Convention, solo artist), David Hidalgo (Los Lobos) in Albert Lee (ex-Heads Hands & Feet in od Claptona naprej skoraj vsi).
Pred Andrejevimi očmi se sprehajajo njegovi heroji in igrajo na njegovih posnetkih. Vsak dan znova se vščipne in se zahvali v nebo!

20. april – Ponovno na domačih tleh! Priprave na koncertno praznovanje z naslovom SLIŠIM TRAVO RAST so v polnem teku. Agencija »S Team Bates Group« s svojimi dekleti postane Andrejeva desna roka, vsak dan prinese nekaj novega, ne vedno dobrega! Za šestnajst gostov iz tujine in nekaj več nastopajočih iz domačih travnikov je treba uskladiti vozne rede. Andrej Šifrer je pred najmasovnejšim izzivom doslej: 17. maj Ljubljana (Cankarjev dom), 18. maj Maribor (Štuk), 19. maj Kranj (Dvorana Zlato polje).

 

1. maj – uradno dopolnil petdeset let! Oh! shit, a že?
Na predvečer mu pridejo ofirat najbližji prijatelji, sam rojstni dan mine mirno, le telefoni in občasni obiskovalci presenetijo.
Naslednji dnevi so rezervirani za vaje in organizacijske priprave. Nervoza dosega svoje vrhunce! Karte za Cankarjev dom so razprodane v treh dneh. Nastop na TV Slovenija »Večer z Mariom«, ki je na sporedu v nedeljo 5.5. navduši Slovenijo in kmalu je razprodana tudi kranjska dvorana 1500 sedežev.
Gostje prihajajo, 15. maja je medijsko srečanje z novinarji.

17. maj – Predstava v CD! Ekstatičen sprejem in vzdušje, ki traja tri ure v dvorani ni podobno ničemur, kar je bilo doslej videno pri nas!
Stratos je skupina, ki spremlja večino glasbenikov, glasbeniki in govorci pa so si ob Andreju sledili v tem vrstnem redu: Eugene »Hideaway« Bridges, Dave Cooke, Aleksander Mežek, dr.Artur Štern, Jože Potrebuješ in Marko Vozelj (Čuki), David Clark, Šavrinske pupe in ragaconi, Tona Vogrinec in Tomaž Cerkovnik, Ivanka Šorli, Plesni par Škufca/Venturini, Rozi in Janez Česen – Mezlan, Neca Falk, Šlafrock, Marta Zore, Beth & Steve Wood, Joey Joey, John Harwood Bee, Bex Marshall, Miloš Kovačič, Des Moore & Eamon Campbell (The Dubliners)!
Iz magnetoskopskega traku sta se oglasila Jure Robežnik in Mojmir Sepe. Režiser prireditve je Aleš Novak.

18., 19. maj Maribor, Kranj – Klubsko vzdušje v mariborskem Štuku je v večini izvajalcev vzbudilo primaren nagon glasbenika. Publika je bila nas dosegu roke, zato se je tudi rokalo precej bolj kot v Ljubljani.
V Kranju pa so poslušalci, čez 1500 jih je prišlo, pripravili čudovit dekor nastopajočim. Dvorana je pela in se zabavala z njimi. Za tiste, ki so Andreju sledili v Gostilno Benedik, se je veselica nadaljevala do zjutraj.
Zadnji gostje so odšli 28. maja in Andrej si je oddahnil, opomogel pa še nekaj časa ne. Nastopilo je obdobje prihajanja k sebi in dobrih občutkov in odmevov.

September – Priprava plošče SPREMENITE PROTOKOL za katero se zdi, da bo izšla oktobra. 11. septembra v Križankah (LJ) napove prijatelje iz skupine The Dubliners.