• Naj se je, pije, uživa in počiva...
  • Srce in razum...
  • Vsaj za en dan...
  • Z dvignjeno glavo (skozi plamene)...
  • Ženske morajo imet' ta zadnjo...
  • Največje ljubezni...
  • Za Blaža...
  • Kje je Leon Lebar...
Andrej Šifrer

Kar dve novi skladbi iz albuma SRCE IN RAZUM!

''ŽENSKE MORAJO IMET' TA ZADNJO'' in ''Z DVIGNJENO GLAVO (SKOZI PLAMENE)''

 

V teh dneh je minilo eno leto odkar sta bila Andrej Šifrer in kapitan glasbene ladje Jani Hace zasidrana v znamenitih studiih na Abbey Road v Londonu. Prav tako mineva že pol leta od izida albuma 'SRCE in RAZUM' in vse tri do sedaj izdane pesmi ('Naj se je, pije, uživa in počiva', 'Srce in razum', 'Največje ljubezni') so bile sprejete in pospremljene z mnogimi dobrimi mislimi, komentarji in kar obsežnim radijskim zanimanjem.

 

Ob teh časovnih mejnikih se je Andrej Šifrer spomnil starih časov, ko sta na ploščah obstajali stran A in stran B. Ob posebnih priložnostih, ko se gramofonska družba ni mogla odločiti katero pesem bolj priporočajo radijskim postajam, pa so izdali malo ploščo z dvojno A stranjo. To so bile poslastice in vsi smo ugibali katera od pesmi se bo bolj prilegla ušesom. Danes Andrej poizkuša z istim vprašanjem, ko izdaja dve močni pesmi s CDja kot dvojini A single: 'Z DVIGNJENO GLAVO (SKOZI PLAMENE)' in 'ŽENSKE MORAJO IMET' TA ZADNJO'. Katera od teh pesmi si bo izborila več prostora?

 

Na koncertih bo dobil odgovore, saj bo letos večinoma koncertiral doma, ker je glavno potepanje že za njim. Na začetku leta si je namreč Andrej privoščil potovanje po Avstraliji in Novi Zelandiji, kjer je ob koncu tedna koncertiral, vmes pa spoznaval kraje in ljudi v teh oddaljenih žepih planeta, povsem na robu datumske meje. Mnogim tam je bil nepoznan, drugi pa so, tako kot doma, njegove pesmi znali peti na izust. Potep mu je v krvi in ciganjenje po petem kontinentu se je sprevrglo v čudovito pustolovščino, ki jo je avtor opisal v obsežnem potovalnem dnevniku. Tiste, ki so ga že brali, je priklenil na stol in nasmejal. Koliko človek lahko doživi; če pa to napiše, je živel in doživel še za druge. Njegove zapisi bodo v kratkem objavljeni na njegovi spletni strani www.sifrer.com

 

V Sydneyu se je znašel ravno na Avstralia Day, 26. januarja, ko 'Down Under' praznujejo 'Dan ustanovitve Avstralije' - in imel je kaj videti! Ne le videti, posnel je kar video njegovega skakljanja po mestu in prepevanja pesmi iz CDja 'SRCE IN RAZUM' z naslovom 'Z DVIGNJENO GLAVO (SKOZI PLAMENE)'. Prav zanimivo je gledati kako k njemu ljudje spontano pristopijo, mu ponudijo dežnik, z njim plešejo, aboriginska skupina pa ga kar pobarva po obrazu, ker je z njimi odracal obredni ples. Njegove v zrak dvignjene roke simbolizirajo znak zmagoslavja nad na novo osvojenimi cilji in razdaljami. Pesem 'Z DVIGNJENO GLAVO (SKOZI PLAMENE)' je zvočno najbolj beatlesovska, besedilno pa jo je pisal z mislijo na mlado, novo generacijo, ki se v pričujočih razmerah znajde pred nepremostljivimi težavami. Sporočilo ki se glasi: NE OBUPAJ, GLAVO GOR in GREMO NAPREJ, se je že zdaj vtetoviralo v mnoge misli in je prav v Sydneyu poželo največ odobravanja.

 

London pa je ovekovečen v njegovemu ambicioznemu poizkusu – združitve zvokov Abbey Roada in Motowna - v 'ŽENSKE MORAJO IMET' TA ZADNJO'. V tej pesmi Šifrer žonglira z modrostmi in hudomušnostjo, po kateri ga poznamo že od začetka. Tudi video posnetki, ki so nastali lani novembra pred Buckinghamsko palačo, so najmanj zabavni, če že ne smešni. Andrej ve, kako je treba hraniti otroka v njem in v tem videu je to očitno. Spremljevalni vokali pripadajo temnopoltima pevkama Charmain Elliott in Tracy Chan, kateri sta v drugi polovici pesmi dodali močan Motownski element. Avtor in pevec s tema dvema komadoma še bolj širi krog njegovega glasbenega raziskovanja in odpira nova vrata svojega opusa.

 

Prisluhnite mu.