• Naj se je, pije, uživa in počiva...
  • Srce in razum...
  • Vsaj za en dan...
  • Z dvignjeno glavo (skozi plamene)...
  • Ženske morajo imet' ta zadnjo...
  • Največje ljubezni...
  • Za Blaža...
  • Kje je Leon Lebar...
Andrej Šifrer

Video

NOVA SKLADBA ''NAJVEČJE LJUBEZNI''

KMALU NOVI ALBUM ''SRCE IN RAZUM''

 

Če vprašate Andreja Šifrerja, kdaj je bilo najlepše obdobje njegovega življenja, vam bo brez pomisleka odgovoril z eno samo besedo: 'Zdaj!' Tak odgovor bi verjetno dobili pred desetimi, dvajsetimi, tridesetimi leti … Vedno je živel svoj zdaj in znal nam je pokazati zakaj. Nekdo mu je pred leti dejal, da ga spremlja že od začetka in da se njegove pesmi berejo kot dnevnik nekoga, ki življenje lastnoročno spreminja v poetiko in med tem osrečuje, razjoka ali zabava tiste, ki z njim potujejo skozi čas.

 

In zakaj se mu je skozi skoraj štiri desetletja na tej poti pridružilo toliko ljudi? 'Večina ljudi se ne ukvarja s poezijo, ker se večina poezije ne ukvarja z ljudmi', pravi Šifrer, ki je med tem, ko se je ukvarjal sam s seboj, nehote položil v usta besede mnogim, ki tega niso znali sami. Samo pomislite na koliko vabilih za okrogle obletnice se pojavijo njegovi verzi, največkrat seveda tisti o prijateljih.

 

Z novim albumom 'SRCE in RAZUM', ki je tik pred vrati, prihaja do sedaj njegova najmočnejša lirična izpoved z naslovom 'NAJVEČJE LJUBEZNI'. 'Največje ljubezni ne trajajo večno, največje ljubezni ne končajo se srečno ...' Ko se v verzih spogleduje z radostjo in večnostjo, se v refrenu spusti na trda tla minljivosti. 'Ko sem na enem od zadnjih božičnih srečanj poslušal načrte o prihodnosti mladih, ki so me obkrožali, sem pomislil, kako nujno je, da pri tridesetih in nekaj letih verjameš v večno na tem svetu in si kuješ samozavestno prihodnost. Ko so me vprašali, kaj jaz menim o tem, sem jim odgovoril, da je meni, pri mojih letih, dovoljeno, da v to njihovo večnost ne verjamem,' pravi Andrej.

 

Ta drobna izkušnja zagotovo odslikava liriko njegove nove pesmi, ki je za tiste, ki so jo imeli priložnost slišati, Šifrer na najvišji stopnici. Pesem ni žalostna, je prej radostna, zelo domišljena in temelji na izkušnji prehojenih poti. V glasbeni sliki pesmi 'Največje ljubezni' se pokaže doslej nedotaknjena zgodba, kateri je gospodaril Jani Hace, ki je s tonskim okvirjem dosegel, da se Šifrerju verjame in z njim začuti tanko črto med stvarnim in onim preko. Za razliko od večine pesmi iz prihajajočega novega albuma so 'NAJVEČJE LJUBEZNI' posnete v novomeškem studiu; z vami je skrajšana, radijska verzija, saj tista na albumu meri malo pod 6 minut. Poslušajte pesem in jo razumite, če pa ste moški in jo ne razumete, jo predvajajte ženi, dekletu ali ljubici. Te bodo razumele.

 

**************

Andrej Šifrer točno čez teden dni izdaja novi album ''Srce in razum''. Album bo na prodajne police pospremil na posebnem dogodku, ki bo potekal na dan izida, v torek, 30. septembra, ob 12.30 uri na Gospodarskem razstavišču, v dvorani Jurček (Dunajska cesta 18, Ljubljana). Namenite trenutek svojega življenja Andreju Šifrerju in njegovi srčni in razumni zgodbi – tako, kot on vam že leta daje trenutke, zgodbe in pesmi.

 

NAJVEČJE LJUBEZNI
(Andrej Šifrer)

 

Povej ljubezen moja, se večnost kdaj izteče?
Zdi se veličastno, a sliši bolj grozeče.

 

Je najina prihodnost sladka ali kisla?
Brez tebe draga moja tudi večnost nima smisla.

 

Je zvezda, ki jo gledava res zdavnaj že umrla?
So vrata, ki jih odpirava se enkrat že zaprla?

 

Povej ljubezen moja, so klasja iz brezčasja
Zrasla iz minljivosti brez najinega soglasja?

 

Ker, največje ljubezni ne trajajo večno,
Največje ljubezni ne končajo se srečno.
Rodijo se v plamenu, v strasti izgorijo
Največje ljubezni niso srečne,
Največje ljubezni niso večne.

 

Povej ljubezen moja, kako je to mogoče,
Ob tebi me v srcu peče, pa mi ni prevroče?

 

Poglej ljubezen moja, okrog naju svet se ruši,
A pustil sem svoj prstni odtis, na tvoji duši.

 

Se res življenja vračajo, se zgodba nadaljuje?
Kar ne uspeš opravit' zdaj, te drugič pričakuje.

 

Povej ljubezen moja, je čas izmišljotina?
Je le solza stvarstva, al' nebeška razbitina?

 

Največje ljubezni ne trajajo večno,
Največje ljubezni ne končajo se srečno.
Rodijo se v plamenu, v strasti izgorijo,
Največje ljubezni niso srečne,
Največje ljubezni niso večne.